top of page

Paralezia de nerv facial. Una din cele mai frecvent întâlnite boli a acestui nerv

Actualizată în: 23 dec. 2023


Pareza facială este o afecțiune care afectează pacientul fizic, dar și psihic. Boala, pe numele ei complet Pareză facială periferică a frigore (paralizia lui BELL), este cea mai frecvent întâlnită patologie a nervului facial. Ea poate apărea la 23 de persoane din o sută de mii de locuitori și afectează ambele sexe, fiind mai frecventă primăvara și toamna. În general, apare după expunerea la curenți de aer, infecții, traume cranio-cerebrale, patologii ORL, accidente vasculare.


Ce este nervul facial și ce face el?


Nervul facial este a șaptea pereche de nervi cranieni, este un nerv mixt alcătuit din fibre senzitive, motorii și vegetative cu originea în punte. Acesta asigură inervația feței, a teritoriului auricular, sensibilitatea gustativă și funcția lacrimală. Are funcții la nivelul feței unde inervează mușchii mimicii și la nivelul urechii unde inervează mușchiul scăriței. De asemenea, asigură controlul celor două treimi anterioare ale limbii și inervația parasimpatică a glandelor lacrimale.


Cum se manifestă această pareză?


Pareza facială periferică se manifestă printr-o asimetrie facială cu debut acut precedată de durere de mastoidă, ștergerea pliurilor feței și frunții unilateral, sprânceana mai coborâtă, fanta palpebrală mai deschisă (blefarospasm), comisura bucală e căzută de partea leziunii, clipitul lipsește-epifora, masticația este influențată prin acumularea alimentelor de partea afectată, bolnavul nu poate încreți fruntea, nu poate pronunța literele B,M,P, nu poate fluiera, iar reflexul cornean este abolit de partea afectată. 


Cum se tratează paralizia facială ?


Este important adresarea cât mai precoce la medic.

Concomitent cu tratamentul medicamentos este foarte eficientă aplicarea Acupuncturii.

Acupunctura - cea mai indicată metodă adjuvantă de recuperare a funcțiilor nervului facial. De asemenea și laseropunctura, magnitovacuumpresopunctura.


În Cabinet Acupunctura Moldova cu siguranță o restabiliți zâmbetul pe față.

Apelați cu încredere la nr. tel. 069953583

Dr. Angela Popa, acupunctor, categoria superioară.Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page