top of page

Acupunctura-rol esențial în tratamentul complex al nevralgiei de nerv trigemen.

Actualizată în: 2 nov.


Nevralgia de trigemen este o afecțiune cronică, caracterizată de episoade dureroase pe o parte a feței, resimțite în mod similar unui șoc electric. Afecțiunea este cauzată de iritația nervului trigemen, însă simptomele pot fi declanșate de o varietate factori, adesea activități obișnuite (cum ar fi vorbitul și masticația, periajul dinților).


Există variate metode de tratament care pot ameliora simptomele. Netratată corespunzător, afecțiunea poate afecta semnificativ calitatea vieții, fiind asociată cu diferite complicații, precum izolare socială, depresie și scădere nedorită în greutate.

Forma clasică a bolii se manifestă prin apariția și dispariția imprevizibilă a simptomelor, acestea având un caracter sever, intermitent și o durată între câteva secunde și două minute. Forma atipică, în schimb, se asociază cu o durere constantă, dar mai puțin severă și mai dificil de ținut sub control.

Nervii trigemeni sunt o pereche de nervi cranieni, care se situează de o parte și de alta a capului. Fiecare dintre aceștia se împarte în mai multe ramuri, care sunt responsabile de senzațiile de pe fiecare parte a feței:

Nervul oftalmic – asigură senzațiile din partea superioară a extremității cefalice, cum ar fi o mare parte din frunte și scalp;

Nervul maxilar – controlează senzațiile la nivelul obrazului, maxilarului, buzei superioare, gingiei, dinților și părții laterale a nasului;

Nervul mandibular – este responsabil de senzațiile la nivelul mandibulei, dinților, gingiilor și buzei inferioare.

De cele mai multe ori, durerea de trigemen este unilaterală – afectează doar o parte a feței. În cazuri rare, afecțiunea poate fi bilaterală.


Afecțiunea poate apărea la orice vârstă, însă este mai frecventă după vârsta de 50 de ani.


De asemenea, este de două ori mai des întâlnită în rândul femeilor.

Iritarea nervului trigemen prin compresia acestuia la baza capului, unde encefalul se întâlnește cu măduva spinării, este cea mai comună cauză a nevralgiei trigeminale.

- De cele mai multe ori, un vas de sânge sănătos care pune presiune pe nervul trigemen este răspunzător de apariția afecțiunii.

-Uneori, o malformație arteriovenoasă (un „ghem” de artere și vene) poate comprima nervul. Alteori, o tumoră prezentă la acest nivel poate fi responsabilă de presiunea asupra acestuia.

-De asemenea, nervul trigemen poate fi deteriorat și din alte cauze, cum ar fi:

-Scleroza multiplă – boală autoimună caracterizată de demielinizarea celulelor nervoase (distrugerea învelișului de mielină, responsabil de conducerea semnalelor nervoase);

-Intervențiile chirurgicale la nivelul sinusurilor sau în cavitatea orală;

-Accidentul vascular cerebral;

-Traumatismele faciale.


Tratament

Este unul complex și compus din metode medicamentoase, cât și alternative.


Acupunctura- posedă rol esențial în tratamentul acestei afecțiuni. Ea înlătură durerea prin mecanisme fiziologice și redă starea de bine fizică și psiho-emoțională a pacientului.


Apelați cu încredere la Cabinet Acupunctura Moldova.

Nr. tel.069953583

Dr. Popa Angela, acupunctor, categoria superioară.

Adresa:Chișinău, sector Centru, str. Alexandru cel Bun 45 a, clinica medicală ,,Galaxia,, , Bloc 2, et.2, cab.202/2, Cabinet Acupunctura Moldova.

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page