top of page

Acupunctura- cel mai indicat tratament alternativ în durerea de cap(cefaleea).

Actualizată în: 23 feb.


Acupunctura inlatura

durerile de cap.




Cel putin o data in viata ne confruntam cu durerea de cap. Acest disconfort poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, rasa, sex. Cel mai adesea punem durerea de cap pe seama stresului, a odihnei insuficiente, a unei probleme emotionale sau a unei conditii medicale preexistente (hipertensiune arteriala, anxietate sau depresie).



➡️Ce este durerea de cap

Durerea de cap sau cefaleea reprezinta disconfortul aparut oriunde în zona capului sau a gatului. Durerea poate fi difuza sau localizata, continua sau intermitenta, ascutita, pulsatoare sau surda. Poate aparea treptat sau dintr-o data. Poate aparea intr-o parte a capului, pe ambele parti, sau intr-o anumita zona (durere de cap frontala, durere de cap la ceafa, durere de cap in jurul ochilor) si poate dura minute, ore sau zile intregi.

➡️Tipuri de dureri de cap

Clasificare in functie de gravitatea durerilor de cap

⏩️ Clasificarea cea mai uzuala a durerilor de cap este aceea care se face in functie de gravitatea acestora (sau de factorii declansatori). Din punct de vedere medical, este foarte important de stabilit daca durerea a aparut ca urmare a unei schimbari in relatia cu mediul (cefaleea primara) sau daca durerea este un semnal de alarma al organismului cu privire la aparitia unei afectiuni ori a unei complicatii aparute la o afectiune mai veche (cefaleea secundara).

➡️Durerile de cap primare

Pentru acest tip de durere nu exista o cauza medicala. Ele apar ca urmare a modului nostru de viata (ore de somn insuficiente, stres resimtit, situatii traumatizante care apar in viata noastra), ca urmare a schimbarilor pe care le facem si a dietei necorespunzatoare.

➡️Migrena

Este cea mai intalnita durere de cap primara si este o afectiune cronica. Migrena este o durere de cap care poate avea o intensitate moderata spre mare si este insotita de:

↘️sensibilitate la lumina (fotofobie);

↘️sensibilitate la sunete/zgomote (fonofobie);

↘️greata, varsaturi;

↘️incapacitate de concentrare sau de efort fizic.

Poate aparea pe parcursul intregii vieti, dar cel mai adesea se manifesta la femeile cu varsta cuprinsa intre 35-45 de ani. Durerile pot dura mai multe zile. Migrena are o serie de simptome de avertizare (numite aura). Acestea pot aparea cu 10-60 de minute înainte. Cele mai intalnite astfel de simptome sunt: flash-uri de lumina, amorteli la nivelul bratelor sau picioarelor. La varstnici migrenele scad in intensitate si frecventa, sau chiar pot disparea de tot.

☝️Exista mai multe tipuri de migrene:

➡️migrena hemiplegica (la simptomele deja mentionate, in acest tip de migrena se mai adauga unul: slabiciunea musculara la nivelul unei jumatati a corpului, dreapta sau stanga);

➡️migrena bazilara (durerea este insotita de tulburari de vorbire, vertij insotit de zgomote in urechi, vedere dubla);

➡️migrena retiniana (simptomele vizuale apar la un singur ochi, nu la amandoi)

☝️Durerea de cap „în ciorchine” (cluster)

Este una dintre cele mai puternice

dureri de cap si poate avea la baza o componenta genetica.

☝️Cefaleea de tensiune

Este probabil cel mai des intalnita, poate fi episodica (atunci cand apare in mai putin de 15 zile in interval de o luna), sau cronica (atunci cand apare in peste 15 zile pe luna). Afecteaza mai mult femeile decat barbatii.

☝️Durerea sinusala

Specificitatea ei este legata de faptul ca apare in zona sinusurilor (frunte) si isi schimba intensitatea in functie de miscarile bruste ale capului. Acest tip de durere apare ca urmare a unei infectii a sinusurilor (afectiunea este cunoscuta sub numele de sinuzita), dar si in cazul unei raceli sau rinite alergice.

☝️Durerile de cap secundare

In cazul durerilor de cap secundare exista intotdeauna o cauza medicala. Acest tip de durere de cap este cel mai important din punct de vedere medical, deoarece poate reprezenta un indiciu al aparitiei unei boli (encefalita, traumatism cerebral, hemoragie cerebrala, nevralgie), al evolutiei unei afectiuni cunoscute, sau al instalarii unei complicatii a acesteia.

Acest tip de durere se refera la sensibilitatea care apare atunci cand o afectiune stimuleaza nervii din zona capului (acestia reactionand la stimulii durerosi).

➡️Clasificare în funcție de zona de manifestare a durerii

Durerile de cap pot fi clasificate si in functie de zona in care se manifesta durerea, aceasta fiind un indiciu despre intensitatea durerii sau cauza acesteia.

✅Dureri de cap generalizate

Pot fi cauzate de tensiune prea mare sau prea mica, gripa/raceala sau traumatism in zona capului.

✅Dureri in zona frontala a capului

Afecteaza zona de deasupra sprancenelor. Pot fi si dureri sinusale, rezultate în urma unui guturai puternic sau gripa.

✅Dureri de cap laterale

Apar de o parte si de alta a capului si sunt ceva mai moderate in intensitate. Acest tip de durere nu intrerupe activitatea zilnica.

✅Dureri in zona cefei

Sunt puse de obicei in relatie cu muschii cervicali sau coloana cervicala (mai ales atunci cand apar si ameteli foarte puternice in cazul miscarii capului de la stanga la dreapta sau de sus în jos).

✅Dureri in zona maxilarului

Cauza acestora o reprezinta afectiunile stomatologice (in principal la pulpa dentara). Durerea localizata in pulpa radiaza in intreg maxilarul.

✅Dureri in zona ochilor

Durerea se resimte în spatele globilor oculari, iar cauzele pot fi multiple: fie afectiuni ale ochilor, fie oboseala puternica (dupa ore in care ochii au fost foarte solicitati), fie sinuzita.

➡️Cauzele durerilor de cap

Durerea de cap este un simptom pe care n-ar trebui sa-l tratam cu indiferenta. Cauzele lui pot fi multiple si sunt destul de greu de identificat. Pentru a le descoperi, foarte importante sunt nu numai investigatiile complexe (CT, RMN, radiografii) dar și istoricul pacientului.

Iata cateva dintre cele mai comune cauze ale durerilor de cap:

-ALERGIA

_ANEVRISM

_ARTRITA

_ATACUL DE PANICĂ

☝️Cauze genetice

Poate parea ciudat daca, vreme de cativa ani, pacientul nu are dureri de cap, iar apoi acestea se manifesta zile intregi. Aceasta cauza este insuficient cercetata, se crede ca aceste dureri de cap (de tip cluster, in ciorchine) se datoreaza eliberarii unor substante chimice (histamina, serotonina) în creier.

Acest tip de durere pare mostenita si de aceea se crede ca poate exista si o cauza genetica a durerilor de cap. Migrenele sunt, din acest punct de vedere, foarte interesante, pentru ca atunci cand parintii sufera de migrene s-a demonstrat ca exista sanse mari ca si copiii sa sufere.

↘️Cauze hormonale

Durerile de cap care au cauze hormonale sunt severe, asemanatoare migrenelor si sunt resimtite de femei. Este vorba despre fluctuatiile nivelurilor hormonale. Acestea sunt normale, dar au consecinte diferite, de la o persoana la alta.

➡️Deshidratarea

Durerea de cap poate fi si un simptom al deshidratarii. Deshidratarea este cauzata de lipsa lichidelor din organism. Lichidele se pierd prin voma, diaree, transpiratie, urina. Multe cauze ale deshidratarii sunt cauzate de probleme gastroenterologice, caldura excesiva, consum de alcool, expunere prelungita la soare, activitati fizice consum de alcool sau consum insuficient de apa. Se poate rezolva cu un aport adecvat de apa.

✅Durerea de cap a ochelarilor de inot

Se numeste asa pentru ca nervii care pleaca de la orbita si ajung la frunte sunt presati de ochelarii de inot. Asemenea dureri pot fi prevenite schimband pozitia ochelarilor de inot in fiecare zi, sau purtand ochelari dintr-un material mai moale, care nu exercita o asemenea presiune asupra scalpului.

✅Dureri de cap declansate de hipotensiunea intracraniana spontana

Acestea sunt provocate de un nivel scazut al fluidului cerebrospinal. Sunt localizate in spatele capului, iar durerea poate cuprinde si gatul. Durerile devin mai puternice atunci cand bolnavul se ridica sau se asaza brusc. Durerile pot deveni severe, resimtindu-se mai mult pe parcursul zilei. Pot fi insotite de greturi, dureri in zona gatului, senzatia de gat rigid, pierderea echilibrului, ameteli, vertij.

✅Dureri de cap declansate de tuse

Sunt declansate de efortul cauzat de suflatul nasului, tuse, stranut. Tratamentul sau preventia consta intr-un consult neurologic, sau al unui medic generalist.

✅Dureri de cap dupa un efort fizic

Sunt dureri generalizate de scurta durata (minute sau ore) care apar in timpul sau dupa un efort fizic. Pot fi cauzate de sport sau de orice fel de efort fizic (inclusiv sexual).

✅Dureri de cap oculare

Durerile olfactive sau oboseala ochilor pot duce la probleme vizuale. Ochelarii sau de lentilele de contact ar putea rezolva problema.

‼️Dureri de cap posttraumatice

Astfel de dureri pot fi generalizate, seamana cu migrenele, pot avea loc in fiecare zi si sunt rezistente la tratament. Apar dupa traume relativ minore. De obicei, cedeaza la medicamente antiinflamatoare.

➡️Durerile de cap provocate de senzatia de rece

Sunt dureri ascutite in zona frontala, care iradiaza spre tample, imediat dupa ce mancam inghetata sau ceva rece. Ocazional durerea poate ajunge pana in spatele urechii. Acest disconfort apare deoarece pastram in gura inghetata sau bauturile reci, sau le inghitim cand sunt foarte reci. Ca mijloc de preventie nu se recomanda produse la temperaturi atat de scazute.

➡️Durerea de cap provocata de inghet etc. Febra

‼️Durerea de cap provocata de febra este generalizata, cu intensitate de la medie la severa. Poate fi insotita de greturi si de un gat rigid. Se recomanda tratament medical de urgenta. Poate fi produsa de infectii virale sau bacteriene. Tratamentul se stabileste in functie de boala care a declansat febra si poate include antibiotice sau analgezice. Daca se banuieste o meningita bacteriana, pacientul trebuie dus de urgenta la cel mai apropiat spital.

⏩️Hemicrania cronica paroxistica (sindromul Sjaastad)

Este o cefalee care se manifesta printr-o serie de episoade severe, de scurta durata, care afecteaza doar jumatate de cap. Este mai frecventa la femei decat la barbati. Pot avea loc intre 6-20 de atacuri pe zi.

‼️Hipertensiune

Durerile de cap provocate de hipertensiune sunt mai puternice dimineata si se diminueaza pe parcursul zilei. Pot afecta persoane indiferent de varsta si pot avea loc zilnic. O crestere brusca a tensiunii poate, de asemenea, provoca aceasta durere. Bolnavului i se recomanda sa nu fumeze, sa aiba o viata activa, sa se odihneasca, sa manance mai putin sarat si gras, sa-si controleze des tensiunea. Doctorul poate prescrie medicamente adecvate.

↘️Mahmureala

Simptomele mahmurelii seamana cu cele ale migrenei. Mahmureala este provocata de excesul de alcool care provoaca dilatarea si iritarea vaselor sanguine cerebrale. Se trateaza cu lichide (nu alcool!). Se recomandă consumul de fructoza (rosiile, mierea de albine sunt o sursa buna) care ajuta la arderea alcoolului.

↘️Postul prelungit

Durerea de cap este, in acest caz, generalizata. Factorul declansator il constituie nivelul de zahar scazut din sange. Asemenea dureri se pot preveni printr-un aport nutritional adecvat si prin mese regulate. Un program neregulat, care iti afecteaza orele obisnuite de masa, te poate face sa te simti tensionat, infometat si cu dureri. In acest caz, capul si nu stomacul tau este cel care iti spune ca este timpul sa mananci.

↘️Raul de inaltime

Durerea de cap apare frecvent in cazul alpinistilor. Factorii declansatori in cazul acestei dureri sunt altitudinea si lipsa oxigenului. Poate fi prevenita prin medicamente care modifica echilibrul hidroelectrolitic.

↘️Sindromul restaurantul chinezesc

Specificul acestui tip de durere este senzația de presiune faciala, de arsura la nivelul corpului, dureri toracice. Simptomele apar intotdeauna dupa o masa cu preparate chinezești.

↘️Mai exista un tip similar de dureri de cap, cele declansate de consumul de mezeluri. Nitritii care intra in compozitia acestora duc la o dilatare a vaselor de sange de la nivelul capului, ceea ce conduce la o durere de cap moderata spre severa. Se recomanda evitarea produselor alimentare care creeaza probleme.

‼️☝️Stresul

Nu se poate face o legatura directa intre durerile de cap si starea de tensiune prelungita, dar se crede ca stresul resimtit fizic se exercita asupra muschilor capului. Poate fi vorba chiar si de stresul emotional. Starea de tensiune pe care o resimtim duce la contractarea muschilor din jurul craniului si in acest fel se ajunge la cefalee. Probabil ca majoritatea durerilor de cap sunt pe fond de stres, de aceea ar fi bine sa recunoastem aceasta stare si sa reducem cat mai mult situatiile stresante, pentru ca in acest fel ne protejam sanatatea.

‼️Tumoare cerebrala

Durerile de cap care sunt cauzate de o tumoare cerebrala nu numai ca persista, dar devin din ce in ce mai puternice. Durerea nu este singurul simptom pe care il are pacientul, mai sunt si altele: voma, tulburari vizuale, slabiciune la nivelul bratelor sau picioarelor, probleme de vorbire, modificari la nivelul personalitatii (momente de furie sau apatie). Tratamentul este complex si poate include: chimioterapie, radioterapie, interventie chirurgicala, sau o combinatie intre acestea.

⏩️Alte afectiuni si infectii

Exista si alte afectiuni si infectii care au drept consecinta durerea de cap: dureri dentare, glaucom (vederea periferica este pierduta gradual, iar in unele cazuri, pacientul are dureri de ochi, de obicei severe. Un atac acut de glaucom poate fi asociat cu durere oculara severa si cu durere de cap), atacuri de panica, intoxicatia cu monoxid de carbon (monoxidul de carbon nu are miros, nici gust si poate fi fatal. Cand persoana respira o perioada scurta de timp monoxid de carbon poate avea dureri de cap), bruxism (scrasnitul din dinti).

✅Diagnosticarea durerilor de cap.

Investigatii pentru depistarea sursei durerilor de cap

☝️Cele mai multe dureri de cap nu pun viata in pericol. Alteori, insa, ele pot semnala aparitia unei afectiuni grave sau a unei complicatii, de aceea, atunci cand cefaleea persista, trebuie identificata cauza, pentru ca o asemenea durere poate fi semnalul unei afectiuni grave (tumora, acumulare de lichid in creier, meningita, encefalita, cheaguri de sange, sinuzita, traumatism cranian, anevrism). Exista mai multe teste care se pot face pentru investigarea/evaluarea durerilor de cap.

‼️Scanarea creierului cu ajutorul computerului tomografic (CT): se recomanda mai ales daca persoana are dureri de cap in fiecare zi.

➡️Investigatia cu ajutorul rezonantei magnetice (RMN): astfel se obtin imagini foarte clare ale creierului fara a se utiliza raze X. RMN-ul foloseste un magnet, radiofrecventa si un computer pe care se pot vizualiza imaginile. RMN-ul este recomandat mai ales daca scanarea cu ajutorul CT nu a relevat informatiile necesare.

Radiografia sinusurilor: daca medicul considera ca pacientul are probleme cu sinusurile poate opta pentru o radiografie, nu pentru RMN sau CT.

➡️Electroencefalograma (EEG): nu este ceva obisnuit in cazul investigatiilor medicale legate de durerile de cap, dar se poate apela la aceasta investigatie daca se presupune ca pacientul are o afectiune neurologica (crize/convulsii).

➡️Analize de sange: analizele de laborator si de urina pot demonstra daca pacientul are afectiuni care pot avea ca simptom durerea de cap (diabet, disfunctii ale glandei tiroide, infectii).

➡️Consult ORL: durerile de cap pot fi insotite de vertijuri, ameteli, ceea ce poate duce cu gandul ca durerea de cap este un simptom al unei afectiuni neurologice care include vertijuri, ameteli, tinitus. De aceea un consult ORL poate fi necesar.

➡️Consult oftalmologic: atunci cand durerea de cap este concentrata mai ales in zona ochilor, oftalmologul trebuie sa excluda diagnosticul de glaucom si sa evalueze daca nu cumva pacientul are tulburari de vedere.

Investigatie stomatologica: de asemenea, infectiile si alte probleme stomatologice pot provoca dureri de cap.

☝️TRATAMENT.

Tratamentul medicamentos in cazul durerilor de cap depinde de cauza acestora. Exista diferite tipuri de medicamente, dar medicul este cel care poate stabili diagnosticul si tratamentul.

‼️✨Tratament alternativ

Nu toate tipurile de dureri de cap necesita consult medical. Este bine sa stim, insa, ca pe langa remediile naturale si tratamentul medicamentos, mai avem la dispozitie si tratamentul alternativ. Alegerea metodei se face in functie de gravitatea si de tipul durerii.

👍Acupunctura

Acupunctura presupune introducerea de ace foarte subtiri in anumite puncte de pe corp. Metoda poate ajuta la calmarea durerilor de cap (migrena, dureri de tensiune).

Durerile de cap reprezinta, probabil, cel mai frecvent simptom medical. Acest lucru nu inseamna, nici pe departe, ca tratarea lor este la indemana oricui, dimpotriva, pentru ca durerile de cap au o paleta larga de cauze si diagnosticul poate fi pus numai in baza investigatiilor facute si a istoricului pacientului.

Comments


bottom of page