Acupunctură și aromaterapie-adjuvanți în tratamentul anxietății și atacurilor de panică.
Aromaterapia este o terapie alternativa ce presupune inhalarea mirosului produs de diferite uleiuri esentiale si plante aromatice.
Terapia functioneaza prin stimularea receptorilor olfactivi din nas si trimiterea unor mesaje catre sistemul nervos, avand ca efect imbunatatirea starii de dispozitie. De asemenea, se crede ca aromaterapia are efecte asupra sistemelor chimice si energetice ale organismului, motiv pentru care este considerata un adevarat remediu natural pentru ameliorarea anxietatii si a stresului.
Acupunctura-este o buna alternativa deoarece prin abordarea ei e interesata sa ajunga la cauza mai profunda a problemelor, iar sistemul pe care se bazeaza ajuta corpul sa se vindece singur, evitand astfel cu totul orice fel de efecte secundare.
Atat anxietatea cat si atacurile de panica sunt o problema frecvent intalnita in zilele noastre. Sistemul medical clasic de obicei nu gaseste un substrat organic acestor afectiuni (nu iese nimic la analize) si pacientii ajung de cele mai multe ori la psihiatru.
Mai mult, abordarea in acupunctura este holistica, adica se diagnosticheaza si se trateaza pacientul ca intreg, la sfarsitul tratamentului pacientul rezolvandu-si si alte probleme inafara de anxietate si atacuri de panica.
De multe ori diagnosticul de atacuri de panica este gresit pus. Atacurile de panica "reale" se manifesta prin frica, teama, panica acuta si sunt insotite de diverse alte simptome fizice cum ar fi palpitatii, transpiratii, bufeuri de caldura, greata, ameteli, etc.
De multe ori se intampla insa ca diagnosticul sa fie pus unor pacienti care nu au decat simptome fizice dar nu au nici un fel de teama. Singura teama ar putea fi atribuita nelinistii ca nu stiu de ce au aceste simptome si ce inseamna ele.
Intr-un atac de panica real, teama este fara cauza. Intr-un diagnostic gresit de atac de panica teama are o cauza bine definita, reala si adecvata situatiei (teama ca simptomele sunt grave, de exemplu - reactie normala a oricarui pacient care se sperie de faptul ca e bolnav).
In general insa, pe medicii alopati nu ii intereseaza daca teama este prezenta sau nu, este adecvata sau nu, ci doar daca este ceva mai grav. Se fac investigatiile de rigoare si nu se constata nici o problema relevanta la nivel fizic.
Cauze si diagnostic din perspectiva acupuncturii
In acupunctura se face un diagnostic detaliat atat al simptomleor fizice (chiar daca nu au nici o legatura aparenta cu problema pentru care a venit pacientul) cat si a celor emotionale. Acupunctorii care aprofundeaza latura emotionala vor alege sa mearga in profunzimea lucrurilor, cautand cauza emotionala pentru care au aparut aceste simptome.
Orice acupunctor bun va fi interesat de dezechilibrele energetice care au dus la anxietate, atacuri de panica cat si la intreaga suita de simptome adiacente. In plus, acupunctorul va pune multe intrebari despre stilul de viata, despre diverse simptome pe care pacientul e posibil sa nu le fi dat prea mare atentie si de asemenea va lua pulsul pacientului (metoda traditionala chineza de diagnostic, diferita de metoda vestica, in care pulsul se ia la ambele maini la diverse pozitii si se analizeaza starea energetica a organelor).
De asemenea va examina limba pacientului (unde se vor analiza forma, volumul, culoarea, pelicula, crestaturi, puncte, vene sublinguale, etc - care de asemenea descriu starea energetica a organelor precum si durata de cand exista diverse dezechilibre).
La sfarsit, acupunctorul va pune toate informatiile cap la cap si va stabili o strategie de diagnostic care sa adreseze TOATE dezechilibrele prezente, nu doar acelea care genereaza simptomele neplacute pentru pacient. Pe langa faptul ca se pot rezolva diverse simptome adiacente anxietatii sau atacurilor de panica, realitatea din acupunctura este ca multe simptome pot avea cauze comune, ori tratand cauza se trateaza si toate manifestarile ei.
Tratamentul cu acupunctură va diminua considerabil dereglările psiho-emoționale vegetative: anxietatea, nervozitatea, atacurile de panică, stările depresive.
Mai multe detalii și informații le puteți obține adresîndu-vă la prima vizită la medicul dstră acupunctor.
Comments