Principii chineze aplicate în medicină
Acupunctura este o terapie alternativă dezvoltată ca ramură a medicinei tradiționale chineze. Majoritatea chinezilor recurg la tratamente prin acupunctură, în special pentru prevenția afecțiunilor, dar și pentru tratarea acestora. Însă de la apariția ei acum peste 5000 de ani, acupunctura s-a extins în țări din întreaga lume.
Energia „qi” sau „ki” stă la baza medicinei chineze, ca element considerat esența vieții și sănătății. Bolile sunt de fapt dezechilibre ale acestei energii, iar rolul terapiilor, printre care și acupunctura, este de a le readuce la echilibrul natural.
Pe suprafața corpului există 361 de puncte energetice, de-a lungul a 12 meridiane, prin atingerea cărora energia ki poate fi influențată. Practic, fiecare dintre aceste 12 meridiane corespunde unui organ sau sistem de organe. Medicul acupunctor va introduce câteva ace foarte fine în punctele corespunzătoare zonei corpului care necesită vindecare. Astfel energia va fi eliberată sau concentrată.
Ce înseamnă un tratament prin acupunctură
Primul pas al tratamentului este diagnosticarea, realizată de specialist. La prima ședință de acupunctură, se analizează semnele exterioare și simptomele: dureri sau disconfort, tumefieri, pete sau roșeață, vânătăi, capilare sparte. O altă analiză specifică acupuncturii este privirea în detaliu a limbii pacientului, pentru modificări de culoare, de textură și de simț al gustului.
Medicul acupunctor va atinge și punctele energetice de pe corp, pentru a-și da seama dacă unele sunt dureroase sau încărcate de energie negativă.
După analiza amănunțită inițială, se va realiza un plan al dezechilibrelor energetice. Atfel se va stabili un program strict individualizat. Acele sunt foarte fine și se introduc în piele doar puțin, 2-3 milimetri. Nu se resimt practi deloc, decât dacă zona respectivă este foarte inflamată sau contractată. Acele sunt fabricate din aur, argint, cupru sau oțel inoxidabil.
O ședință de acupunctură durează în general 20-30 min. și include pe lângă aplicarea acelor, și o discuție cu medicul pentru echilibrarea energiilor și la nivel psihic. Calmul și relaxarea sunt și ele esențiale pe parcursul tratamentului. Durata acestuia depinde de gravitatea afecțiunii și de starea pe care o depistează specialistul.
Rezultatele se observă după câteva zile și depind de la persoană la persoană. Acupunctura are efecte vizibile împotriva stresului, oboselii cronice, durerilor de spate, durerilor musculare și articulare, afecțiunilor ginecologice, afecțiunilor psihice și neurologice.
Când se recomandă acupunctura și când nu
Ca și alte tehnici de medicină alternativă, acupunctura susține forța organismului de a se vindeca singur. Fiindcă nu presupune substanțe care pot afecta într-un fel sau altul echilibrul chimic din organism, dar nici tehnici invazive sau bruscarea corpului, acupunctura este indicată indiferent de vârstă, sex sau moștenirea genetică.
Frica de ace nu ar trebui să te îndepărteze de acupunctură, fiindcă acele folosite sunt atât de fine încât abia se simt.

Este important de știut faptul că acupunctura poate fi combinată cu succes cu medicina clasică,și cu tratamentele medicamentoase, dacă afecțiunea presupune acest lucru. De aceea, acupunctura poate fi folosită pentru tratarea multor afecțiuni, indiferent de gravitatea lor, ca formă singulară de tratament sau ca terapie adjuvantă.
Comments